כבר דברנו על כך כי לכל אחד מאיתנו ישנה מהות. משהו בסיסי שלא יכול להשתנות ואם נפעל בניגוד למהותנו הדבר יסבך אותנו, יפריע לנו ולבסוף או שנסבול כל חיינו ולא נהיה מרוצים מהתנהלותנו או נצטרך לחזור למהות שלנו. כל אחד מאיתנו נברא עם שליחות בעולם הזה, זוהי מהותו ועליו למלא אותה, כל הסיבוכים קורים כשאנו פועלים בניגוד למהותנו. במשך השנים שכבות רבות מכסות את מהותנו ואנו שוכחים אותה ואף פועלים בניגוד לה. אחד הדברים שהאימון עושה הוא חושף את מהותו של המתאמן. כמובן שאת מהותו יגלה המתאמן עצמו המאמן הוא רק מסייע בכך. את עניין המהות כבר מגלה לנו יעקב אבינו בברכתו לבניו. אני מציין שזו ברכה מפני, שאם בני יעקב ידעו את מהותם הם יוכלו לפעול יותר נכון למיצוי העצמי שלהם. בכך הם יועילו לעצמם לחברה ולעמם.
בפרשתנו קורא ישראל את בניו (בראשית פרק מט, א): "וַיִּקְרָא יַעֲקֹב אֶל בָּנָיו וַיֹּאמֶר הֵאָסְפוּ וְאַגִּידָה לָכֶם אֵת אֲשֶׁר יִקְרָא אֶתְכֶם בְּאַחֲרִית הַיָּמִים". יעקב חוזה את עתיד ישראל לפי מהותם של השבטים ואומר להם מדוע המנהיגות תעבור לידי יהודה. נביא כמה דוגמאות: ראובן אינו מתאים אע"פ שהוא בכור כי במהותו הוא "פחז כמים" ממהר להחליט בלי להעמיק לחשוב (ראו שם רש"י). שמעון ולוי "כלי חמס מכורותיהם" מהירים הם לכעוס ולהגיב בהתאם. ויתכן להבחינם בלשון ימינו בהיפראקטיביות עם ADD או ADHD. יששכר הוא "חמור גרם... ויהי למס עובד, במהותו הוא אוהב לקבל מרות ולא לקחתה. יהודה מתאים כי "גור אריה יהודה... אתה יודוך אחיך" יש ליהודה אסרטיביות והשפעה לכן המלוכה היא שלו. אנו למדים שחשוב לנו לדעת את המתנה שנתן הקב"ה לכל אחד מאתנו, כדי שנוכל לפרוץ דרך ולהתקדם בחיים. (פרשת שבוע זו היא ע"פ פרשנותו של הרב יעקובסון יששכר בספר "בינה במקרא).
שני בנים היו לו ליעקב. שניהם יחד עשו אותו מעשה, ויעקב לפני מותו מוכיחם על מעשיהם. בראשית פרק מט, ה - ז): "שִׁמְעוֹן וְלֵוִי אַחִים כְּלֵי חָמָס מְכֵרֹתֵיהֶם. בְּסֹדָם אַל תָּבֹא נַפְשִׁי בִּקְהָלָם אַל תֵּחַד כְּבֹדִי כִּי בְאַפָּם הָרְגוּ אִישׁ וּבִרְצֹנָם עִקְּרוּ שׁוֹר. אָרוּר אַפָּם כִּי עָז וְעֶבְרָתָם כִּי קָשָׁתָה אֲחַלְּקֵם בְּיַעֲקֹב וַאֲפִיצֵם בְּיִשְׂרָאֵל". רש"י מפרש, שיעקב הזכיר להם את הריגתם של אנשי שכם, ואת רצונם להרוג את יוסף. עונשם הוא להתפזר בתוך בני ישראל. אבל לוי למד מכישלונו והפך אותו למנוף לפריצת דרך הוא התפזר בין השבטים כדי ללמדם תורה הוא הפך להיות משרת עליון. הוא הפך את ההיפראקטיביות שלו למכשיר בחייו לקח את היתרונות שיש בו לפרוץ דרך ולקדם את חיוו. שמעון לא למד מכישלונו לכן נטמע בין השבטים ובמשך הזמן נעלם. שני הבנים של יעקב היו חסרי סבלנות – היפראקטיביים, אבל שבט אחד הפך את הקושי ליתרון ניצל את ה"חיסרון" להתקדמות. ואילו השבט השני נעלם ממפת השבטים.